Hoevoor kom je ransomware

Nieuws

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste Locosoft nieuws als eerste in uw mailbox.


Hoe voorkom je ransomware 17-05-2017

Ransomware - Hoe voorkom je het?

Afgelopen maanden werden wereldwijd allerlei organisaties getroffen door de ransomware WannaCry en PetyaWrap. Zeker 150 landen werden getroffen. Tienduizenden organisaties kunnen niet meer beschikken over hun bestanden. In Nederland zijn ook grote bedrijven zoals Q-Park, APM Terminals en TNT getroffen. De dreiging van cyberaanvallen komt nu wel heel dichtbij, wat veel vragen oproept bij klanten. 

 

Wat is ransomware? 

Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'gijzeling', en dat is precies wat ransomware doet. Ransomware komt ook voor op telefoons of andere mobiele apparaten, maar laten we voor het gemak praten over de computer. Ransomware houdt bestanden of zelfs je hele computer 'gevangen', en je kunt pas weer toegang krijgen door de aanvallers geld te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je de klos. 

 

Hoe komt ransomware op je computer? 

Ransomware installeert zich over het algemeen door een bestandje. Dat bestandje krijg je binnen door bijvoorbeeld op een onveilige link in een e-mail te klikken of door illegaal te downloaden. Het bestand dat je download is een installatie bestand. Je kunt die herkennen doordat er .exe achter staat. 

 

Een andere manier waarop ransomware zoals WannaCry of PetyaWrap op je computer kan komen, is door verouderde beveiliging. Als je computer nog op Windows XP draait, is dat het geval. Deze software en haar beveiliging is verouderd. Hackers kunnen dan in je computer komen en een bestandje installeren. 

 

Hoe voorkom je ransomware? 

Ransomware is hardnekkig te verwijderen, en dat is ook lang niet altijd succesvol. Uit onderzoeken blijkt dat maar liefst 5% van de slachtoffers van ransomware betaalt om bestanden terug te krijgen - veel meer dan de meeste andere phishing of malware. 

 

Alsnog een paar dingen die je sowieso kunt doen: 

  • Gebruik het meest recente besturingssysteem. Maak dus alleen gebruik van een versie van Windows die nog ondersteund wordt door Microsoft. Dat zijn op dit moment nog Windows 7, Windows 8 (en 8.1), en Windows 10. Ook Windows Vista ontvangt nog de kritieke beveiligingsupdates van Microsoft, maar als je Windows XP gebruikt moet je toch echt upgraden
  • Houd je programma's actueel: door verouderde programma's is je computer namelijk makkelijker te hacken
  • Klik niet op links in e-mails die je niet vertrouwd. Let hierbij goed op, want tegenwoordig zijn valse e-mails steeds moeilijker te herkennen
  • Zorg voor een goede back-up

De ransomware zelf

 


Terug naar overzicht Terug naar vorige pagina

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | www.locosoft.nl