Wat kun je doen tegen cybercrime

Nieuws

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste Locosoft nieuws als eerste in uw mailbox.


Wat kun je doen tegen cybercrime 13-06-2017

Computers, smartphones, tablets en internet zijn niet meer weg te denken. De ontwikkelingen binnen de ICT gaan razendsnel. Hiermee is cybercrime ook een belangrijk onderdeel geworden binnen ons dagelijks leven.

 

Wat is cybercrime?

Cybercrime, cybercriminaliteit of computercriminaliteit is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chips zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software.

 

Wie zijn deze criminelen en wat doen zij?

Bij cybercrime denken we vaak aan jonge hackers die voor de fun websites van bedrijven kraken. Maar er zijn ook criminele bendes die er op uit zijn om geld te ontfutselen.

 

Welke vormen van cybercrime zijn er?

Virus:

De meest bekende vorm van cybercrime is een virus: Een klein programma dat de werking van uw computer verstoort. Een virus kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen, uw e-mail programma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage zoals een foto of pdf bestand.

 

Ransomware:

Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt. Het woord ‘ransom’ betekent in het Nederlands ‘gijzeling’, en dat is precies wat ransomware doet. Ransomware houdt bestanden of zelfs je hele computer ‘gevangen’, en je kunt pas weer toegang krijgen door de aanvallers geld te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je de klos.

 

Vorige maand werden wereldwijd allerlei organisaties getroffen door de ransomware WannaCry. Tienduizenden organisaties konden niet meer beschikken over hun bestanden. Lees hier hoe je ransomware kunt voorkomen.

 

Botnet:

Botnets of botnetwerken zijn netwerken van computers die meestal zonder medeweten van de eigenaar besmet zijn met een virus of andere software en door derden worden misbruikt. Zulke botnets worden gebruikt voor het versturen van spam en het uitvoeren van cyberaanvallen.

 

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Op een slinkse manier worden je persoonlijke gegevens verwerft door criminelen om zich dan geloofwaardig voor te doen als deze persoon. Onder je naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd en betalingen of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar, de gevolgen van identiteitsfraude kunnen drastisch zijn.

 

DDoS-aanvallen

Een Distributed Denial-of-Services (DDoS) is een poging om een website of internetdienst onbruikbaar te maken door middel van overbelasting van de server. Zo’n aanval wordt uitgevoerd door één persoon (DoS-aanval) of door meerdere personen (DDoS-aanval). Vaak gaat het om websites van grote commerciële bedrijven, diensten van banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. De criminelen achter de aanvallen kunnen veel geld verdienen door hun diensten te verhuren of door bedrijven te chanteren. Stel je voor dat je webshop of internetbedrijf wordt platgelegd, dan loop je veel omzet mis! Daarom zal dit niet snel gebeuren bij particuliere websites, omdat hier geen commercieel belang is.

 

Phishing:

Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail of telefoon doen criminelen zich voor betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij. Vervolgens vragen ze om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere nuttige informatie.

 

Malware:

Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.

 

Hoe voorkom ik cybercrime?

Uw digitale veiligheid is niet te garanderen, maar u kunt zich wel wapenen tegen veelvoorkomende cybercrime.

  • Zorg dat uw computer goed beveiligd is en dat u de benodigde updates download en installeert.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (Adblockers) en veilige, betrouwbare websites.
  • Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen zoals een apenstaartje of een uitroepteken.
  • Maak een back-up van uw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit uw login gegevens of pincode af.

 

Mijn bestanden zijn geblokkeerd, moet ik betalen om ze te ontgrendelen?

U bent mogelijk slachtoffer van cryptoware. Een virus dat je bestanden vergrendelt en onherstelbaar vernietigt. De enige maatregel om je te wapenen tegen deze vorm van cybercriminaliteit is regelmatig back-ups maken en deze niet aan de computer of netwerk verbonden te houden. De politie adviseert slachtoffers om niet te betalen. Volledig herstel vindt meestal niet plaats en door te betalen worden juist nieuwe aanvallen uitgelokt. Voorkomen is het enige antwoord op deze vorm van criminaliteit.  

 

 


Terug naar overzicht Terug naar vorige pagina

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | www.locosoft.nl