Zakelijke versus consumentenlaptops: wat moet je weten
Home » Nieuws » Zakelijke versus consumentenlaptops: wat moet je weten
Zakelijke versus consumentenlaptops: wat moet je weten

Zakelijke versus consumentenlaptops: wat moet je weten

13 juni 2018

Als je op zoek bent naar een laptop die je voornamelijk (of gedeeltelijk) zakelijk wilt gebruiken, vraag je je misschien af of er echt verschil zit tussen apparaten die verkocht worden als zakelijke laptops en apparaten die verkocht worden als consumentenlaptops. Ondanks de steeds vager wordende lijnen tussen het werk en privéleven, leven laptops nog steeds in twee verschillende klassen. Hoewel je misschien nog steeds kiest voor een consumentenlaptop voor zakelijk gebruik, zoals velen doen, is het goed om te weten waar je aan begint. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste verschillen tussen zakelijke en consumentenlaptops op een rij gezet.

Zakelijke laptops zijn robuuster en gaan langer mee

Wanneer fabrikanten consumentenlaptops ontwerpen, gaan ze er van uit dat deze groep kopers vaak willen vernieuwen om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends. Ook gaan ze er vanuit dat deze gebruikers niet zulk zwaar werk uitvoeren op hun laptop dan zakelijke gebruikers. Deze beide punten beïnvloeden de manier waarop zakelijke en consumentenlaptops worden gebouwd.

Zakelijke laptops worden gemaakt voor langdurig gebruik gedurende de hele dag. Omdat bedrijven niet voortdurend nieuwe laptops willen aanschaffen, variëren de ontwerpen van zakelijke laptops vaak niet veel per model. Een consistent ontwerp maakt het gemakkelijker om laptops te onderhouden/repareren en functies zoals een verwisselbare accu verlengen de totale levensduur van deze bedrijfsgerichte apparaten. Bovendien worden deze apparaten gebouwd met het oog op duurzaamheid, zijn beter water- en stofbestendig en zijn de meest gerenommeerde merken gebouwd om af en toe vallen en stoten te weerstaan. Consumentenlaptops daarentegen zijn gebouwd met geplande veroudering in gedachten en zijn niet bedoeld om jarenlang 40 uur per week gebruikt te worden.

Consumentenlaptops zijn vaak mooier en bieden uniekere ontwerpkenmerken

Consumentenlaptops hebben vaak heldere glanzende schermen, moderne toetsenborden en een opvallend ontwerp. Consumentenlaptops bieden historisch gezien ook meer veelzijdigheid dankzij gedurfde ontwerpen zoals afneembare schermen, ingebouwde stylus pennen, 360-graden scharnieren en grote touchpads. Dat is over het algemeen nog steeds zo, maar zakelijke laptops beginnen hun achterstand in te halen. Zakelijke 2-in-1 laptops die vroeger nooit bestonden, kunnen nu gekocht worden bij de meeste grote namen en stylus pennen worden steeds meer gebruikt voor zakelijke toepassingen naast het grafisch ontwerp.

De vraag naar aantrekkelijke zakelijke apparaten verdwijnt niet, maar voor nu behoren de meest in het oog springende ontwerpen die er zijn tot de consumentenmarkt. Als design voor jou een belangrijke motivator is, zoals voor veel zakelijke gebruikers, zorg dan dat je kiest voor een consumentenlaptop die de hele dag comfortabel is in gebruik. Op consumentenlaptops vind je vaak glanzende beeldschermen, in tegenstelling tot de zakelijke modellen waar vaak een mat beeldscherm aanwezig is. Glanzende schermen zijn oké voor sporadisch gebruik maar gaan gauw irriteren.

Aansluitmogelijkheden

Zakelijke laptops hebben vaak meer aansluitmogelijkheden beschikbaar voor randapparatuur. Zo zijn deze apparaten bijvoorbeeld vaker voorzien van een speciale aansluiting voor een docking station. Vaak worden bij zakelijke laptops ook meer oudere technologieën ondersteund in verband met de bij bedrijven reeds aanwezige randapparatuur die nog niet is afgeschreven en dus ook moet werken op de nieuwe apparaten. Daarentegen vind je op consumentenlaptops vaak de nieuwste aansluitmogelijkheden. Als voorbeeld nemen we een Thunderbolt aansluiting. Thunderbolt zorgt ervoor dat het aantal verschillende poorten op een apparaat aanzienlijk kan worden verminderd. Verschillende oudere aansluitingen worden gecombineerd tot één poort. Deze zal je bijvoorbeeld sneller op consumentenlaptops terugvinden dan op zakelijke laptops.

Zakelijke laptops bieden meer configuratiemogelijkheden

Aangezien bedrijven laptops vaak niet één voor één aanschaffen, zijn zakelijke laptops ontworpen met verschillende gebruikers in gedachten. Zakelijke laptops hebben daarom vaak veel configuratiemogelijkheden om de laptop af te kunnen stemmen op de gebruiker. Hoewel consumentenlaptops ook kans bieden voor verschillende configuraties, komt dit niet in de buurt van de mogelijkheden die zakelijke apparaten bieden.

Besturingssysteem

Op zakelijke laptops wordt vaak een speciaal voor zakelijk gebruik bedoeld besturingssysteem geïnstalleerd zoals Windows 10 Pro. Consumentenlaptops worden vaak voorzien van een Windows Home versie, welke primair bedoeld zijn voor consumenten. Besturingssystemen voor zakelijk gebruik zijn duurder, daarom bestaan er ook wel zakelijke laptops waar een Windows Home versie op is geïnstalleerd om zo een lager prijspunt te bereiken.

De belangrijkste voordelen van de Pro versie:

  1. Mogelijkheid om je laptop aan een zakelijk domein toe te voegen
  2. Remote desktop: op afstand verbinding maken met een ander apparaat
  3. Encryptie van bestanden

Zakelijke laptops zijn gebouwd voor beveiliging en IT-beheer

Meestal worden door bedrijven hogere eisen gesteld aan de beveiliging van een laptop. Vingerafdrukscanners zijn tegenwoordig praktisch standaard op zakelijke laptops, zelfs bij veel instapmodellen, maar nog steeds relatief zeldzaam op consumentenlaptops. Zakelijke laptops krijgen meestal ook software mee die het eenvoudiger maakt om apparaten op bedrijfsniveau te beheren en te beveiligen. Hoewel dit zakelijke laptops een voorsprong geeft op consumentenlaptops, is dit een gebied waar het verschil tussen zakelijke en consumentenlaptops kleiner wordt. Aangezien Mobile Device Management (MDM) oplossingen steeds gebruiksvriendelijker en goedkoper worden, wordt het voor bedrijven steeds gemakkelijker om tegelijkertijd bedrijfs- en consumentenproducten te beheren.

Garantie

Consumentenlaptops hebben standaard een garantie van minimaal twee jaar, deze termijn is wettelijk vereist en moet in ieder geval worden geboden door de leverancier waar de laptop wordt gekocht. Bedrijven willen vaak een uitgebreidere garantie omdat gebruikers afhankelijk zijn van hun laptop om te kunnen werken. Op het moment dat ze niet kunnen werken kost dat het bedrijf geld. Daarom bieden veel fabrikanten van zakelijke laptops care packs aan. Pak bijvoorbeeld een on-site next business day care pack. Gaat je laptop dan kapot, komt er de volgende werkdag nog een monteur bij je langs op kantoor of thuis. Er wordt direct een reparatie uitgevoerd of er wordt gezorgd voor een vervangend model.

Ben je op zoek naar meer advies of zoek je een leverancier? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact