Betere Wi-Fi beveiliging aangekondigd: WPA3
Home » Nieuws » Betere Wi-Fi beveiliging aangekondigd: WPA3
Betere Wi-Fi beveiliging aangekondigd: WPA3

Betere Wi-Fi beveiliging aangekondigd: WPA3

27 juni 2018

Wi-Fi apparaten gebruiken al meer dan tien jaar hetzelfde beveiligingsprotocol. Maar dat gaat veranderen: de Wi-Fi Alliance, die instaat voor de Wi-Fi standaard, begint producten te certificeren die WPA3 ondersteunen, de opvolger van het WPA2 beveiligingsprotocol dat al sinds 2004 in gebruik is.

Het nieuwe protocol biedt een aantal aanvullende beveiligingen voor apparaten die via Wi-Fi verbonden zijn. Een grote verbetering maakt het moeilijker voor hackers om je wachtwoord te kraken door het steeds opnieuw te gokken, en een ander beperkt welke data hackers kunnen zien, zelfs als ze de toegangscode hebben ontdekt. Niets zal veranderen voor zover gebruikers het kunnen zien; je typt nog steeds gewoon je wachtwoord in en maakt verbinding met het netwerk.

Wanneer is WPA3 beschikbaar?

Het WPA3 protocol zal niet morgen plotseling aanwezig zijn in apparaten - in feite gaat het een proces van vele jaren worden. Naar verwachting zullen de eerste producten die er gebruik van maken op z'n vroegst eind 2019 op de markt komen. Je zult eerst een nieuwe router moeten kopen die WPA3 ondersteunt (of hopen dat je oude wordt bijgewerkt om het te ondersteunen). Hetzelfde geldt voor al je apparaten; je zult nieuwe apparaten moeten kopen die WPA3 ondersteunen, of hopen dat je updates krijgt voor je oudere apparaten. Gelukkig kunnen apparaten die WPA3 ondersteunen nog steeds verbinding maken met apparaten die WPA2 gebruiken.

Wat is er nieuw?

De eerste grote nieuwe functie in WPA3 is bescherming tegen offline aanvallen waarbij het wachtwoord wordt geraden. Dit is waar een aanvaller data van je Wi-Fi verbinding verzamelt, meeneemt naar een privécomputer en wachtwoorden opnieuw blijft gokken totdat er een overeenkomst is gevonden. Met WPA3 kunnen aanvaller slechts één keer gokken op de offline data waarna de data onbruikbaar wordt. Ze moeten live communiceren met het Wi-Fi apparaat zodra ze meerdere keren willen gokken. Dat is natuurlijk moeilijker omdat ze fysiek aanwezig moeten zijn en apparaten kunnen worden ingesteld om te beschermen tegen meerdere pogingen om het wachtwoord te raden.

Forward Secrecy

Een andere belangrijke toevoeging, zoals benadrukt door Wi-Fi Alliance, is 'forward secrecy'. Dit is een privacy functie die voorkomt dat oudere gegevens worden onderschept bij een aanval. Dus als een aanvaller een signaal opvangt en het wachtwoord kraakt, is deze nog steeds niet in staat om oudere gegevens in te lezen - ze kunnen alleen nieuwe informatie zien die op dat moment over het netwerk loopt.

Easy Connect

Naast de start van WPA3 certificering werd de nieuwe functie genaamd Easy Connect aangekondigd. Easy Connect is bedoeld om het proces van het aansluiten van apparaten op je router te vereenvoudigen door bijvoorbeeld een QR-code te scannen. Ook apparaten zonder schermen, knoppen of uitgebreide user interface moeten eenvoudiger toe te voegen zijn. Gebruik van deze functie zal mogelijk zijn in zowel WPA2 als WPA3.

Fabrikanten zoals netwerkgigant Cisco spraken maandag hun steun uit voor WPA3. Cisco zei dat het niet alleen van plan is om WPA3 in zijn aankomende producten te implementeren, maar ook op zoek is naar manieren om bestaande apparaten te updaten met software die het protocol hier ook beschikbaar op maakt.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact