Windows 10 Spring Creators Update: wat is nieuw?
Home » Nieuws » Windows 10 Spring Creators Update: wat is nieuw?
Windows 10 Spring Creators Update: wat is nieuw

Windows 10 Spring Creators Update: wat is nieuw?

31 mei 2018

Sinds vorige maand is de nieuwste Windows 10 Spring Creators Update beschikbaar. Eigenlijk was Microsoft van plan om op 10 april de nieuwste versie van Windows 10 vrij te geven, maar dat werd door een op het laatste moment ontdekte bug vertraagd. Daarom wordt de update (versie 1803) momenteel verspreid als April 2018 Update.

Grote updates kosten minder tijd

Bij grote updates is het systeem soms lang bezig met een herstart en zodoende niet te gebruiken. De tijd om het systeem te updaten probeert Microsoft al langer te verkorten. De Creators Update vorig jaar duurde gemiddeld 82 minuten. De Fall Creators Update van oktober werd al teruggebracht naar gemiddeld 51 minuten en voor deze update ben je je systeem gemiddeld een half uur kwijt beweert Microsoft.

Privacy

Het privacy menu is aangevuld met de functie 'Mijn apparaat zoeken'. Deze functie maakt het mogelijk om via je Microsoft-account je apparaat terug te vinden bij verlies of diefstal. Wel moet je hiervoor het delen van de locatie met Microsoft ingeschakeld hebben. Ook is de functie 'Spraak, handschrift en typen' nieuw, dit betreft het doorsturen van gegevens over stylusgebruik en typen, zodat Microsoft de taalherkenning kan verbeteren en suggesties kan doen voor nieuwe apps en diensten.

Tijdlijn

Zoals de naam aangeeft, geeft de nieuwe functie een overzicht van activiteiten uit het verleden. De functie is op te roepen via een nieuwe knop op de taakbalk, naast het vergrootglas. Door via een visuele tijdlijn terug te scrollen in de tijd, kunnen eerder geopende apps en documenten weer geopend worden. De geschiedenis gaat tot dertig dagen terug en ook activiteiten op andere systemen worden erin opgenomen, als de gebruiker maar met zijn Microsoft account ingelogd is.

Delen in directe omgeving

Met deze functie kunnen gebruikers eenvoudig via Wifi en bluetooth op korte afstanden bestanden en links delen. Wel moet op beide apparaten de functie geactiveerd zijn, bluetooth aanstaan en van elkaar verwijderd zijn met een afstand waarbinnen de verbinding werkt.

Concentratiehulp

Deze nieuwe functie moet ervoor zorgen dat je niet meer lastig wordt gevallen met hinderlijke meldingen, bijvoorbeeld tijdens het geven van een presentatie of het spelen van een game. Je kunt op basis van automatische regels de meldingen onderdrukken, bijvoorbeeld wanneer het beeldscherm wordt gedupliceerd of als er een game wordt gespeeld.

Overig

De update bevat verder een groot aantal kleinere wijzigingen zoals:

  • Game Bar nieuw uiterlijk
  • Windows Defender is hernoemd naar Windows Security
  • Sneller bluetooth apparaten koppelen
  • Ondersteuning voor HDR
  • Fluent Design

Conclusie

De Spring Creators Update is relatief gezien niet echt een grote update in de reeks, het draait vooral om de tijdlijn en het delen in de directe omgeving. Verder zullen gebruikers wel merken dat er wat kleine onderdelen van de Windows 10 interface zijn aangepast.

Direct installeren

Net als de voorgaande grote updates voor Windows 10, wordt de update niet naar iedereen tegelijkertijd uitgerold. Dit niet alleen omdat het serverpark van Microsoft dat wellicht niet zo leuk zou vinden, maar ook om eventuele fouten in de update boven water te krijgen voordat hij bij iedereen is geïnstalleerd. Als je geen zin hebt om te wachten kun je op deze pagina van Microsoft de update forceren (update nu) of via de Media Creation Tool (hulpprogramma nu downloaden) een ISO bestand of een bootable USB stick maken.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact