Cryptolockers: wat zijn het en hoe bescherm ik mijzelf?
Home » Nieuws » Cryptolockers: wat zijn het en hoe bescherm ik mijzelf?
Wat zijn Cryptolockers en hoe bescherm ik mijzelf?

Wat is een Cryptolocker?

18 oktober 2018

Een Cryptolocker is een vorm van malware die de afgelopen jaren bekendheid heeft gekregen. Het is een Trojaans paard die je computer infecteert en vervolgens zoekt naar bestanden om deze te coderen. Dit omvat alles op je harde schijven en aangesloten media, zoals USB sticks of gedeelde netwerkstations. Bovendien zoekt de malware bestanden en mappen die je in de cloud opslaat. Alleen computers met het besturingssysteem Windows zijn vatbaar voor Cryptolockers; het Trojaans paard is niet op Macs gericht. Zodra je apparaat is geïnfecteerd, worden bestanden "vergrendeld" met behulp van wat bekendstaat als asymmetrische codering. Deze methode is gebaseerd op twee 'sleutels', een openbaar en een privé. Hackers coderen je gegevens met behulp van de openbare sleutel, maar deze kan alleen worden gedecodeerd met de unieke persoonlijke sleutel die zij bezitten.

Infectie methodes

De meest gebruikelijke manier van infectie is via e-mails met onbekende bijlagen. Hoewel de bijlagen vaak bekende bestandstypen te lijken, zoals .doc of .pdf, bevatten ze in feite een dubbele extensie - een verborgen uitvoerbaar bestand (.exe). Eenmaal geopend wordt er een download geactiveerd die je computer infecteert. Naast schadelijke e-mailbijlagen kan deze malware ook afkomstig zijn van websites die je vragen om een plug-in of videospeler te downloaden. Meestal merk je niks aan je computer totdat alle bestanden zijn gecodeerd. Vervolgens wordt een waarschuwing weergeven die aangeeft dat je geïnfecteerd bent en een afteltimer laat zien wanneer al je gegevens zijn vernietigd. Veel antivirusprogramma's kunnen het Trojaanse paard verwijderen, maar kunnen je gegevens niet decoderen. In sommige gevallen hebben gebruikers het Trojaans paard zelfs opnieuw geïnstalleerd na verwijdering om het losgeld te betalen en hun gegevens te ontgrendelen.

Hoe bescherm ik mijzelf tegen Cryptolockers?

Bescherming tegen deze malware begint met veilig internetgebruik - open geen bijlagen van onbekende e-mailadressen, zelfs niet als ze beweren van je bank te komen, en download geen bestanden van een onbekende website. Als je denkt dat je mogelijk bent geïnfecteerd, voer dan een volledige systeemscan uit met een gerenommeerd antivirusprogramma. Het is mogelijk dat je bestanden kunt ontgrendelen als je regelmatig Windows Systeemherstel gebruikt om herstelpunten te maken, maar er is geen garantie voor volledig herstel.

Cryptolockers kunnen ernstige schade toebrengen aan persoonlijke en zakelijke computers. Door altijd een afzonderlijke back-up van kritieke bestanden te maken, regelmatig antivirusscans uit te voeren en onbekende e-mailbijlagen te vermijden, minimaliseer je de kans op infectie.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact