Wat is er nieuw in de Windows 10 update van mei 2020
Home » Nieuws » Wat is er nieuw in de Windows 10 update van mei 2020
Wat is er nieuw in de Windows 10 update van mei 2020

Windows 10 20H1-update: wat is er nieuw

04 december 2019

Microsoft werkt al aan de 20H1-update van Windows 10 die ergens rond mei 2020 wordt verwacht. Uiteindelijk zal de update de naam Windows 10 2004 krijgen door een wijziging die recent werd aangekondigd. De update zal veel groter zijn dan de update van november 2019 en wij bespreken enkele features waar je wellicht naar uit zal kijken.

Meer controle over optionele updates

Windows Update installeert veel updates automatisch, maar sommige updates zijn optioneel. In de aankomende update komt er een nieuw scherm met al deze optionele updates op één plek.

Hardware driver updates, grote feature updates zoals de 20H1 update waar we nu over schrijven en maandelijkse kwaliteit updates zoals C en D updates zullen hier verschijnen. Deze laatste genoemde updates zijn updates met bug fixes en verbeteringen welke niet gerelateerd zijn aan beveiliging.

Windows Update zal nog steeds veel hardware drivers automatisch updaten, maar soms zijn er additionele updates die niet automatisch worden geïnstalleerd. In het verleden moest je via device manager een specifiek device selecteren om te updaten. In de nieuwe Windows versie zullen alle optionele hardware driver updates in dit scherm verschijnen.

Een nieuwe Cortana ervaring (inclusief typen)

Microsoft promoot een "nieuwe Cortana ervaring" met een op chat gebaseerde gebruikersinterface. Je kunt nu zoekopdrachten typen voor Cortana in plaats van ze uit te spreken. De geschiedenis van je conversatie met Cortana zal verschijnen als een chatvenster door Cortana te openen via de taakbalk. Op deze manier kun je de resultaten van recente zoekopdrachten makkelijk terugvinden.

Daarnaast kun je het formaat van het Cortana venster wijzigen en het venster verslepen, net als andere vensters. Het ondersteunt ook de lichte en donkere thema's van Windows 10. Microsoft geeft aan dat naast het nieuwe ontwerp de spraak- en taalmodellen zijn geüpdatet en de prestaties aanzienlijk zijn verbeterd.

Cloud download voor het opnieuw installeren van Windows

Windows 10 heeft een nieuwe cloud download optie die je kunt gebruiken bij het resetten van je systeem. Bij het uitvoeren van een systeemherstel kun je nu kiezen voor een cloud download. In plaats van Windows 10 opnieuw te installeren middels de bestanden op je lokale systeem, download Windows de meeste up-to-date versie van Windows 10 en installeert deze op je systeem.

Op deze manier ben je achteraf niet veel tijd kwijt aan updates. Voorheen was dit alleen mogelijk door voorafgaand van de reset je systeem volledig te updaten of een nieuw installatiebestand te gebruiken.

Bandbreedtelimieten voor Windows Update

Deze instelling geeft je meer controle over hoeveel bandbreedte gebruikt mag worden voor het downloaden van Windows updates. In huidige versies van Windows kun je een bandbreedtelimiet instellen op basis van een percentage van je bandbreedte. Met de nieuwe update kun je een exact limiet instellen in Mbps voor nauwkeurigere beperking. Deze optie was al beschikbaar via Group Policy, maar is nu beschikbaar voor iedereen via instellingen.

Schijftype in taakbeheer

Taakbeheer in Windows 10 toont nu je schijftype (SSD of HDD). Een kleine wijziging maar dit maakt het makkelijker om te zien wat voor hardware er in je apparaat zit. Daarnaast kan het je helpen te achterhalen welke schijf welke is indien je meerdere schijven in je systeem hebt.

GPU temperatuur in taakbeheer

Naast bovenstaande nieuwe functie binnen taakbeheer wordt in het tabblad prestaties ook de GPU temperatuur weergeven. Ervan uitgaande dat je een grafische kaart hebt met een driver die nieuw genoeg is. De functie werkt alleen met losse grafische kaarten, geen geïntegreerde GPU's.

Een nieuwe tablet interface

Windows 10 heeft een klassieke desktop modus en een Windows 8 tablet modus die bijvoorbeeld de taakbalk pictogrammen standaard verbergt. Dat is voor veel gebruikers niet ideaal en daarom heeft Microsoft een interface ontworpen dat er tussenin zit.

Wanneer je een 2-in-1 apparaat (convertible) met touchscreen gebruikt, en je hebt geen toetsenbord of muis aangesloten, kan de traditionele desktopinterface wat lastiger worden om te gebruiken. Met de nieuwe tablet interface worden taakbalkpictogrammen bijvoorbeeld verder uit elkaar gezet en de verkenner wordt geoptimaliseerd voor touchscreen. Het is geen vervanging voor de tabletmodus maar convertible apparaten schakelen de tabletmodus niet meer automatisch in wanneer je het toetsenbord verwijderd of omdraait. In plaats daarvan zal deze nieuwe, voor touchscreen geoptimaliseerde interface worden geactiveerd.

Wachtwoordloos Windows 10

Microsoft geef je de optie om je apparaat "wachtwoordloos" te maken met deze nieuwe instelling. Het klinkt leuk en futuristisch, maar eigenlijk is het gewoon een nieuwe instelling die iedereen verplicht in te loggen met een PIN of een andere Windows Hello inlog methode zoals met je gezicht of vingerafdruk.

Veilige modus werkt nu ook met PIN login. Als je Windows Hello hebt ingesteld om in te loggen met een PIN, kun je die pincode ook gebruiken om je aan te melden op je apparaat na het opstarten in veilige modus. Voorheen liet de veilige modus je opnieuw het accountwachtwoord invoeren.

Bluetooth Swift Pair

Microsoft verbetert het proces om snel te verbinden met Bluetooth apparaten. Voorheen heette dit Quick Pair maar de naamgeving is kennelijk aangepast naar Swift Pair.

Zodra een ondersteund apparaat in koppelingsmodus in de buurt is, krijg je een melding te zien in Windows waarin wordt gevraagd of je wil koppelen. Deze functie was al toegevoegd aan de update van april 2018 maar is nu verder geoptimaliseerd. Het hele koppelingsproces kan worden uitgevoerd via de meldingen van Windows 10 zonder dat je instellingen hoeft te openen. Indien je het apparaat niet wil koppelen kun je op de knop sluiten klikken en de melding toont, indien mogelijk, meer informatie over de naam en het type apparaat.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact