Wat is een Ultrabook?
Home » Nieuws » Wat is een Ultrabook?
Wat is een Ultrabook?

Wat is een Ultrabook?

04 september 2018

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, is het je misschien opgevallen dat sommige dunne, lichte en krachtige laptops Ultrabooks worden genoemd. Maar wat is een Ultrabook precies?

De term Ultrabook werd populair tegen het einde van 2011, toen Intel een term wilde om moderne dunne en snelle laptops te onderscheiden van de laptops die eerder op de markt kwamen.

In de loop de jaren waren laptops kleiner en draagbaarder geworden, maar Ultrabooks zijn ontworpen om nog verder te gaan en combineren de allernieuwste technologie met indrukwekkend dunne en lichtgewicht behuizingen.

Ultrabook functies

Toen Intel voor het eerst Ultrabooks definieerde, stelde het een aantal criteria vast waaraan laptops moesten voldoen om als Ultrabook te worden geëtiketteerd.

Allereerst moet een laptop, om een Ultrabook te zijn, ongelooflijk dun zijn. Zo mag een Ultrabook met een schermgrootte van 13,3 inch niet dikker zijn dan 18 mm. Voor 2011 waren er ook al wel dunne laptops, maar deze moesten op andere gebieden inleveren om hun omvang te verkleinen.

Intel voorzag Ultrabooks van alle functies die te vinden zijn op gewone laptops, maar in een dunne en lichte behuizing. Dankzij technologische vooruitgang zijn Ultrabooks de afgelopen jaren nog dunner én krachtiger geworden.

Intel wilde ook dat Ultrabooks een showcase werden voor de nieuwste technologie, dus moesten ze functies als Intel Rapid Start bevatten. Dit betekent dat Ultrabooks kunnen ontwaken en Windows binnen vijf seconden of minder kunnen laden.

Dit zorgde ervoor dat Ultrabooks in een slaapstand moesten kunnen worden gezet met een laag stroomverbruik. Daarnaast moesten de apparaten ruim 30 dagen in deze stand actief kunnen blijven voordat ze weer opnieuw moesten worden opgeladen. Dit betekende dat Ultrabooks meestal worden geleverd met Solid State Drives (SSD's).

Het hebben van een SSD betekent ook dat Ultrabooks gebruik kunnen maken van Intel Smart Response, een functie die vaak gebruikte bestanden en apps op snelle SSD-opslag opslaat, zodat de Ultrabook sneller presteert dan een gewone laptop.

Accucapaciteit

Intel wilde ook dat Ultrabooks een hogere accucapaciteit kregen dan de 'normale' laptops. Zo kunnen Ultrabooks vijf uur of langer meegaan op één oplaadbeurt. Die lange accuduur wordt bereikt door componenten te gebruiken die speciaal worden gekozen voor hun energiebesparende functies.

Zoals we eerder al zeiden, heeft de moderne technologie ertoe geleid dat laptops zowel krachtiger als zuiniger zijn geworden, wat betekent dat Ultrabooks geen compromissen hoeven te sluiten als het gaat om het verhogen van de accucapaciteit.

De meeste moderne Ultrabooks zullen draaien op mobiele versies van Intel's 8e generatie Core-processorfamilie. Dit zijn de krachtigste consumentenprocessors van Intel tot nu toe en bieden betere prestaties dan chips van de 7e generatie.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact