MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware losgeld
Home » Nieuws » MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware losgeld
MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware losgeld

MKB betaalt 79 miljoen euro ransomware losgeld

14 mei 2018

Zeker 4,7 procent van de MKB bedrijven in Europa werd tussen 2016 en 2017 slachtoffer van ransomware. In totaal betaalden ze ruim 79 miljoen euro aan losgeld. Dit blijkt uit onderzoek naar honderdvijftig managed service providers (MSP's), die bijna 1,1 miljoen MKB bedrijven in Europa bedienen. Resultaten daarvan zijn onlangs gepubliceerd in Datto's 'State of channel ransomware report Europe'.

De sector zag het aantal ransomware-aanvallen het afgelopen jaar schrikbarend stijgen. Ruim 21 procent van de bedrijven geeft aan zelfs meerdere keren per dag te zijn aangevallen. Een trend die volgens de MSP's de komende twee jaar alleen maar zal toenemen. Geen positief vooruitzicht, wetende dat slechts 33 procent van de bedrijven aangifte doet en van de 21 procent die ervoor kiest wel losgeld te betalen, zeker 18 procent hun data nooit meer terugziet.

Ransomware varianten

Cryptolocker, Cryptowall, Locky en Wannacry zijn de meest voorkomende ransomware varianten. Ruim 81 procent van de MKB-bedrijven werd hierdoor getroffen. Zeer agressieve vormen, die door het achtergelaten virus later nog eens toeslaan en herstel bemoeilijken door de back-up te versleutelen.

SaaS-applicaties, zoals Dropbox, Office 365 en G Suite, maar ook mobiele apparaten, zijn in toenemende mate het doelwit. De bouw, productie, industrie, professionele dienstverlening, bank- en verzekeringswezen worden het vaakst getroffen.

Gebrek aan cybersecuritytrainingen

Volgens de MSP's zijn geringe zorgen over een mogelijke aanval en gebrek aan verplichte cybersecuritytrainingen de grote boosdoeners bij het toenemende aantal ransomware-infecties. Terwijl kritische downtime en dataverlies vaak meer kosten dan het te betalen losgeld en ruim 93 procent van de aanvallen met een back-up en disaster recovery- oplossing hersteld kan worden.

Bron: Computable

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact