Scamware: Microsoft gaat het aanpakken
Home » Nieuws » Scamware: Microsoft gaat het aanpakken
Scamware: Microsoft gaat het aanpakken

Scamware: Microsoft gaat het aanpakken

01 februari 2018

Het internet staat vol met advertenties voor applicaties die je computer willen "opruimen" en "veel sneller zullen maken". Deze programma's bieden je eerst een gratis scan aan wat zal resulteren in duizenden "fouten" die jouw computer zogenaamd langzaam maken. Onzin! Deze programma's zijn verschrikkelijk en je hebt ze niet nodig. Ze maken het vaak alleen maar erger omdat ze zich gaan bemoeien met bijvoorbeeld drivers en het register.

Microsoft heeft een nieuw beleid voor Defender en andere beveiligingssoftware aangekondigd. Vanaf maart gaat Microsoft de zogenaamde 'opschoonsoftware' die gebruikers onder druk zet om een betaalde versie aan te schaffen, verwijderen.

Stijging in hoeveelheid scamware

Microsoft meldt dat het een stijging heeft waargenomen in het aantal programma's dat claimt een pc op verschillende fouten te controleren en vervolgens 'alarmerende en dwingende' mededelingen gebruikt om mensen zover te krijgen dat ze de betaalde versie aanschaffen. Het bedrijf zegt dat dit soort programma's doorgaans in de categorie van cleaner of optimizer vallen en dat het problematisch is dat gebruikers hierdoor onnodige aankopen doen.

Vanaf 1 maart zullen beveiligingsproducten van Microsoft, zoals Defender, dergelijke programma's automatisch detecteren en verwijderen. Dat doet het bedrijf door de evaluatiecriteria aan te passen waarmee de beveiligingssoftware vaststelt of er sprake is van ongewenste of kwaadaardige software. Het schrijft dat het in februari van vorig jaar al nieuwe eisen voor opschoonprogramma's had geïntroduceerd, waardoor die moesten specificeren wat voor soort 'fouten' er waren gedetecteerd en niet zomaar een verzameling fouten zonder details konden weergeven.

Wellicht heeft de maatregel ook effect op tech support scams, waarin criminelen zich voordoen als Microsoft-medewerkers en slachtoffers ervan proberen te overtuigen dat er problemen zijn met hun computer.

Bron: Tweakers

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact