Android malware: nieuw negatief record
Home » Nieuws » Android malware: nieuw negatief record
Android malware: nieuw negatief record

Android malware: nieuw negatief record

31 juli 2018

Android staat geïnstalleerd op meer dan 76 procent van de wereldwijd verkochte smartphones (bron: Statcounter). In de eerste helft van 2018 werden 2.040.293 nieuwe Android malware samples geregistreerd door G DATA. Dit is een nieuw, maar helaas negatief record. Vergeleken met de eerste helft van 2017 (1.447.422) steeg het aantal nieuwe Android malware-apps met ongeveer 40 procent en met 31 procent in vergelijking met de tweede helft van 2017 (1.555.060). Beveiligingsexperts van G DATA verwachten ongeveer 3.500.000 nieuwe Android malware-apps voor het hele jaar. Cybercriminelen lijken momenteel op zoek naar nieuwe, creatieve benaderingen op Android apparaten.

Mobile gaming

De huidige analyses tonen aan dat cybercriminelen extra aandacht besteden aan mobiele gaming en dat daardoor de hoeveelheid malware snel toeneemt. Game ontwikkelaars ontwikkelen steeds vaker populaire pc- en consolegames ook voor smartphones en tablets.

Fortnite

We hoeven je op dit moment waarschijnlijk niet eens meer te melden hoe ontzettend populair het spel Fortnite is. Gebruikers van Android kunnen niet wachten tot het spel ook beschikbaar wordt gemaakt voor hun platform. Dit maakt het gemakkelijk voor cybercriminelen om gebruikers te verleiden met het installeren van een valse app. In plaats van het gewenste spel te krijgen, melden gebruikers zich aan voor dure abonnementen of wordt hun apparaat geïnfecteerd met malware.

Controleer je apps

De Play Store staat vol met gevaarlijke apps die je proberen te foppen om ze te downloaden, met allerlei kwalijke gevolgen. Met deze tips kun je ze herkennen.

1. Controleer de naam & maker van de app

De eerste plek om een valse app te herkennen is de naam. WhatsApp heeft in de Play Store bijvoorbeeld de naam 'WhatsApp Messenger'. Heet een app bijvoorbeeld 'Update WhatsApp Messenger', moet je deze niet downloaden. Let goed op de spelling en eventuele extra spaties, tekens of woorden.

Controleer daarnaast of de maker van de app klopt. Bij WhatsApp is dit 'WhatsApp Inc.' Er zijn criminelen die slim te werk gaan en bijvoorbeeld een leesteken toevoegen aan de naam, waardoor het verschil nauwelijks opvalt. Als je twijfelt tik dan op de naam om te zien welke andere apps deze maker nog meer in de Play Store heeft staan. Staat hier wat raars tussen? Niet downloaden!

2. Controleer aantal installaties en reviews

Door te kijken naar het aantal installaties en positieve reviews kun je vaak herkennen of de app nep is. Er zijn overigens wel manieren om deze getallen kunstmatig te beïnvloeden dus helemaal luchtdicht is deze methode ook niet.

Kaspersky Mobile Security

Wil je zo min mogelijk risico lopen en erop kunnen vertrouwen dat de Android systemen van je medewerkers veilig zijn? Locosoft biedt krachtige antivirus voor mobiele apparaten van Kaspersky welke malware en gevaarlijke links blokkeert.

Wil je meer informatie over de mobile security oplossing van Kaspersky?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact