Hoe veilig zijn wachtwoordmanagers?
Home » Nieuws » Hoe veilig zijn wachtwoordmanagers?
Hoe veilig zijn wachtwoordmanagers?

Is het verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken?

29 oktober 2019

Een wachtwoordmanager slaat al je wachtwoorden op en vult deze automatisch in op je webbrowser en mobiele apps. Maar is het een slim idee om je wachtwoorden allemaal op één plek op te slaan?

Kort en krachtig: ja dat is het. We raden iedereen aan een wachtwoordmanager te gebruiken, het is veel beter dan andere manieren om je wachtwoorden bij te houden.

Wachtwoordmanagers zijn veiliger dan de alternatieven

Een wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden op in een veilige kluis, die je kunt ontgrendelen met één enkel hoofdwachtwoord - en, optioneel, een extra tweefactor authenticatiemethode om het nog veiliger te maken.

Met een wachtwoordmanager kun je overal sterke, unieke wachtwoorden gebruiken. Echt unieke, sterke wachtwoorden onthouden voor iedere website die je gebruikt is onmogelijk voor de meeste mensen. Wachtwoordmanagers kunnen sterke wachtwoorden zoals j>b/9"_jJY.}z58m voor jou genereren en onthouden.

Als je geen wachtwoordmanager gebruikt om je wachtwoorden op te slaan, kun je je waarschijnlijk niet alle unieke, sterke wachtwoorden herinneren die je nodig zou hebben. De meeste mensen hergebruiken daarom wachtwoorden op meerdere websites - en dat is gevaarlijk. Als er een wachtwoorddatabase van één website lekt, betekent dit dat al je accounts vrij op het internet staan.

Met een wachtwoordmanager hoef je slechts één sterk wachtwoord te maken en deze te onthouden.

Hoewel je enig vertrouwen moet stellen in de wachtwoordmanager die je kiest, is het gebruik van ene wachtwoordmanager veiliger dan de alternatieven. De wachtwoordmanager die wij aanbevelen heeft nog nooit een wachtwoord in gevaar gebracht, maar vele mensen zijn al wel in de problemen gekomen door het hergebruiken van wachtwoorden. Het benutten van die hergebruikte wachtwoorden is vaak de manier waarop aanvallers tegenwoordig accounts hacken.

Bovendien worden je gegevens door de meeste wachtwoordmanagers altijd versleuteld opgeslagen op de servers met de sterkst beschikbare encryptie (specifiek AES-256). Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat de servers worden gehackt, zijn je gegevens zonder het hoofdwachtwoord nagenoeg nutteloos.

Kun je bedrijven van wachtwoordmanagers vertrouwen?

Er komt een uiteindelijk een stukje vertrouwen kijken bij het gebruik van wachtwoordmanagers. Natuurlijk beloven de bedrijven om je wachtwoorden veilig te houden en deze bedrijven worden gecontroleerd op beveiliging, maar wat als ze slechte intenties hebben?

Tuurlijk, het is een risico dat je neemt. Je vertrouwt je wachtwoordmanager veel belangrijke informatie toe. Maar hetzelfde geldt voor elke toepassing op je computer of browser extensies: ze kunnen je bespioneren, je wachtwoorden, creditcardnummers en communicatie aan iemand anders doorgeven. Maar dat is nog niet gebeurd. Dit zijn gerenommeerde bedrijven op het gebied van beveiliging.

Wij gebruiken een wachtwoordmanager en we adviseren het te gebruiken

Bovenop de veiligheid bieden wachtwoordmanagers veel gebruikersgemak. Je kunt je wachtwoorden automatisch laten invullen op mobiele apparaten zonder ze zelf in te hoeven typen. De wachtwoordmanagers ondersteunen vaak meerdere platformen waaronder Windows, Mac, iOS, Android en alle grote browsers.

Bovendien geven veel wachtwoordmanagers je account een beveiligingsscore. Ze controleren bijvoorbeeld of je een bepaald wachtwoord nog op meerdere websites gebruikt, of je een wachtwoord al lang niet meer gewijzigd hebt en of ze überhaupt wel sterk genoeg zijn.

Ben je op zoek naar een goede wachtwoordmanager voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact op voor advies.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact