Hoe beveilig je de smartphones van je medewerkers tegen hackers?
Home » Nieuws » Hoe beveilig je de smartphones van je medewerkers tegen hackers?
Hoe beveilig je de smartphones van je medewerkers tegen hackers?

10 manieren om de smartphones van je medewerkers te beveiligen tegen hackers

07 januari 2019

Bedrijven zijn zich er terdege van bewust dat het beschermen van hun bedrijfsgegevens een topprioriteit is. Tegenwoordig is een belangrijk onderdeel van de beveiligingsstrategie ervoor te zorgen dat je smartphone hackers kan vermijden.

Bedrijven vertrouwen op smartphones voor verschillende activiteiten: voorraadbeheersing, klantenrelaties, reclame en marketing, bankieren en nog veel meer. Er is niets enger dan de gedachte dat iemand die gegevens doorzoekt - misschien zelfs door je toetsaanslagen te volgen - in een poging toegang te krijgen tot bedrijfsgeheimen en financiële informatie, je lastig te vallen of je identiteit te stelen. Maar je kunt het binnendringen van ransomware, trojaanse paarden die gegevens stelen, spyware en andere malware vermijden.

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om je smartphonegegevens alleen voor jouw ogen te bewaren.

1. Werk je besturingssysteem en apps snel bij

Heeft je telefoon je laten weten dat er een OS- of app-update is en negeerde je die melding? Software updates kunnen soms ontwrichtend lijken, maar ze zijn van cruciaal belang voor de beveiliging van je telefoon. Veel hackers misbruiken kwetsbaarheden in software om zo informatie te stelen of om fraude te plegen. Hoe langer je wacht op updates, hoe kwetsbaarder je systeem wordt.

2. Stel een vergrendeling in

Natuurlijk is het een stuk eenvoudiger om je telefoon de hele tijd ontgrendeld te houden, omdat je sneller je e-mail, camera, sms en andere functies kunt bereiken. Maar bedenk eens hoe je het zou vinden als een vreemdeling je telefoon vindt in een koffiezaak of bij de bushalte en gewoon je e-mail, contacten of foto's kan bekijken.

Om dit te voorkomen, moet je altijd een pincode van vier of zes cijfers gebruiken (of langer), zodat je niet je hele bedrijf openstelt voor een vreemde als je je telefoon uit het oog verliest.

Gebruik je een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning? Dit is ook een laag van beveiliging maar minder veilig dan een pincode. Zorg er dan ook voor dat je de apps die persoonlijke gegevens bevatten zoals bankieren, e-mail en je notities extra beveiligd met een wachtwoord, pincode of patroon. Deze mogelijkheid zit tegenwoordig vaak ingebouwd in het besturingssysteem en anders zijn daar apps voor beschikbaar in de App Store of Play Store.

3. Vind mijn apparaat services

Zelfs als je je telefoon kwijtraakt of wordt gestolen, kun je de schade beperken door ervoor te zorgen dat geen van je dierbare geheimen toegankelijk is voor dieven of vreemden. Zowel Apple als Google bieden services om bepaalde acties te ondernemen op afstand. Zo kun je via een kaart opzoeken waar je telefoon voor het laatst actief is geweest of een geluid laten afspelen. Je kunt zelfs het apparaat vergrendelen en uitloggen van je Google-account of alle content laten verwijderen van het apparaat. Let op: kies je voor de laatste optie dan kun je je apparaat daarna niet meer traceren.

4. Controleer machtigingen

Controleer regelmatig de apps op je telefoon om te bepalen of ze meer rechten hebben dan nodig zijn om de klus te klaren. Je kunt toestemming verlenen voor apps zoals toegang tot de camera, de microfoon, je contacten en je locatie. Houd bij welke machtigingen je aan welke apps hebt gegeven en herroep de machtigingen die niet nodig zijn. Zo hoeft een shopping app bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot de contacten van je smartphone.

Gebruik je een iPhone, ga dan naar Instellingen en tik op Privacy. Hier zie je een lijst met alle rechten en apps waaraan je ze hebt verleend. Android gebruikers kunnen app machtigingen vinden via Instellingen > Apps en meldingen > App-machtigingen.

5. Vermijd openbare Wi-Fi en schakel Bluetooth uit

Probeer waar mogelijk gebruik te maken van je privé verbinding (4G) en schakel Wi-Fi op je smartphone uit wanneer je je op een openbare plaats bevindt. Log natuurlijk ook niet in op niet-versleutelde open netwerken. Als dat niet mogelijk is, overweeg dan om een VPN te gebruiken. Een VPN verbinding geeft een gebruiker een beveiligde en anonieme toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Tenzij je een smartwatch draagt waarvoor een Bluetooth verbinding vereist is, is het ook een goed idee om Bluetooth uit te schakelen wanneer je onderweg bent.

6. Gebruik waar mogelijk een two-factor authenticatie

Twee-factor-authenticatie (2FA of TFA) is een van de minst favoriete beveiligingsopties die er zijn omdat je een extra code buiten je wachtwoord moet ontvangen en invoeren om toegang te krijgen tot je apps. Maar het biedt wel een extra barrière voor toegang tot je privégegevens.

7. Negeer spam e-mails en berichten

Klik niet op links in promotionele e-mails of van mensen die je niet kent. Vermijd verdachte links, wachtwoordprompts en bijlagen. Als je een e-mail ontvangt van je bank of ziekteverzekeringsmaatschappij, ga dan rechtstreeks naar de website in je browser, en niet via de link in de ontvangen e-mail.

8. Maak een back-up van je gegevens

Vervelende dingen kunnen je overkomen, maar maak het probleem niet groter door niet voorbereid te zijn. Maak altijd een back-up van je gegevens. Dit is een algemene goede gewoonte en beschermt je belangrijke documenten en afbeeldingen in geval van verlies van een smartphone.

Zorg ervoor dat op je Android telefoon back-up maken aan staat via Instellingen > Systeem > Back-up. Op een iPhone controleer je dit via Instellingen > [jouw naam] > iCloud > iCloud-reservekopie.

9. Gebruik een antivirus app

Hackers gebruiken meestal malware om wachtwoorden en accountinformatie te stelen. Er zijn veel antivirus apps voor smartphones - waarvan sommige zijn gekoppeld aan bijbehorende desktop-apps. Deze bieden verbeterde beveiliging door te controleren of apps, PDF's, afbeeldingen en andere bestanden die je download, niet met malware zijn geïnfecteerd voordat je ze opent.

10. Weet waar je apps vandaan komen

Download niet zomaar een app op je telefoon. Hoewel iPhones alleen apps kunnen uitvoeren vanuit de App Store van Apple, zijn de normen niet zo hoog op Android. De Google Play Store heeft vooruitgang geboekt om ervoor te zorgen dat zijn apps geen malware bevatten, maar het Android-platform staat installatie vanuit verschillende, minder gereguleerde omgevingen toe. De beste manier om malware op Android te vermijden, is om bij de Google Play Store te blijven, tenzij je zeker weet dat je een app van een andere bron kunt vertrouwen.

Je smartphone is tegenwoordig een belangrijke uitbreiding van je bedrijf en niet alleen meer een gemak. Zijn kleine formaat maakt het echter makkelijk om te verliezen en gevoelig voor diefstal. Mocht je je smartphone toch verliezen - om wat voor reden dan ook - kunnen bovenstaande tips het verschil maken tussen een relatief klein financieel verlies en een complete ramp.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact