Google Chrome OS voor op je werk: wat moet je weten
Home » Nieuws » Google Chrome OS voor op je werk: wat moet je weten
Google Chrome OS voor op je werk: wat moet je weten

Google Chrome OS voor op je werk: wat moet je weten

04 juli 2018

Als je er over denkt om nieuwe computers aan te schaffen komen er waarschijnlijk veel vragen in je op. Werken ze met mijn bestaande software? Wat moet ik opnieuw aanschaffen? Heeft mijn personeel training nodig? Moet het Windows zijn? Wat is Chrome OS precies?

Google is van mening dat Chrome OS, naast Windows 10 en MacOS, ook zeker moet worden overwogen bij bedrijven als het gaat om het kiezen van een besturingssysteem. Chrome OS wordt soms gezien als een veredelde browser, maar er zijn veel meer mogelijkheden met het systeem. Of het nou voor persoonlijk gebruik is of voor een zakelijke omgeving, hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten over Chrome OS.

Is Chrome OS slechts een browser?

Dit is waarschijnlijk het grootste misverstand over Chrome OS. Het besturingssysteem draait bovenop een Linux-kernel, met de Chrome browser als primaire interface. Hoewel niet alle applicaties en services draaien op deze omgeving, kun je er waarschijnlijk toch veel van je werk gewoon op uitvoeren.

Een groot voordeel van Chrome OS is het gemak waarmee je toegang krijgt tot je werkomgeving en bestanden. Meld je aan met je Google account en je bladwijzers, belangrijke applicaties en documenten zijn direct beschikbaar. Dit maakt het delen van een apparaat met Chrome OS ook erg gemakkelijk als je kijkt naar het snelle inlogproces.

Wat zijn de hardware opties?

De meest bekende apparaten zijn Chromebooks: laptops met het besturingssysteem Chrome OS. Deze Chromebooks zijn soms ook 2-in-1 computers met een touchscreen welke je ook in tablet modus kan gebruiken. Daarnaast heb je nog Chromeboxes, Chromebits en Chromebases.

  • Een Chromebox is een desktop computer welke je aansluit op een monitor. Ze zijn ideaal om te gebruiken als werkstation of in vergaderruimtes waar werk gedeeld moet worden met collega's.
  • Een Chromebit is een dongle waarop Chrome OS draait. Het apparaat kan in een HDMI-poort van een televisie of monitor worden geplaatst en kan zo functioneren als een computer.
  • Een Chromebase is een all-in-one computer, wat niet echt ideaal is voor flexibiliteit maar ideaal als je op zoek bent naar een Chrome OS apparaat met een groot scherm.

Kioskmodus

Het gebruik van een Chrome OS apparaat in 'kioskmodus' is een steeds populairder wordende functie. Je kunt je Chrome OS apparaat als 'kiosk' gebruiken indien je deze bijvoorbeeld wilt inzetten als gastregistratiecomputer of een computer met de bibliotheekcatalogus. Op het moment dat deze functie is ingeschakeld zal het browser venster over het gehele scherm worden weergeven en zijn alle menu's en toolbars verdwenen zodat hier geen gebruik van kan worden gemaakt.

Is Chrome OS veilig?

Sommige Chromebooks kunnen Android apps draaien vanuit de Google Play Store. Het doel met de Android apps is dat ze extra functionaliteit gaan bieden voor Chromebooks die niet kunnen worden gegeven met alleen een browser. Deze functie is nog in bèta, vandaar dat het nog maar met een bepaalde selectie hardware mogelijk is. Uiteraard zijn er speciaal ontwikkelde apps die je sowieso kunt gebruiken op je Chrome OS apparaat.

Kan mijn team werk verrichten met Chrome OS?

Zeker weten, je kunt individueel of met je team werken aan gedeelde bestanden via Google Drive. Je hebt beschikking over je documenten, werkbladen, dia's en applicaties zijn behoorlijk krachtig en kunnen Office voor veel toepassingen vervangen. Je hoeft trouwens de Office applicaties niet aan de kant te schuiven indien je apparaat Android apps ondersteunt. In de Google Play Store zijn apps beschikbaar voor Word, Excel en PowerPoint.

Hoe zit het met updates?

Chrome OS wordt elke zes weken bijgewerkt. Nieuwe functies worden eerst vrijgegeven op het Canary kanaal, wat de meest experimentele versie is van Chrome. Vervolgens rollen ze naar het ontwikkelaars- en bètakanaal waarna ze naar de stabiele versie worden geplaatst.

Deze aanpak geeft Google de tijd om de nieuwe versies eerst te optimaliseren en het stelt gebruikers van de bètaversie de mogelijkheid om nieuwe functies te proberen voor ze echt worden uitgerold.

Hoe ziet het beheer eruit?

Dit is een gebied waar google zich probeert te onderscheiden van Mac en Windows. De Chrome Admin Console biedt verschillende tools voor het beheren en uitrollen van Chromebooks binnen je organisatie.

Je kunt gebruikers toewijzen aan Chromebooks, policies instellen voor gebruikers en apparaten, selecteren welke applicaties aanwezig moeten zijn in de pre-installatie of moeten worden geblokkeerd. Je kunt zelfs functies als bladwijzers en Chrome thema's aanpassen.

Als je een Microsoft Active Directory domein hebt, kun je Active Directory synchronisatie instellen zodat nieuwe gebruikers automatisch worden toegevoegd aan de Chrome OS beheer tools.

Hoe vaak moet je Chromebooks vervangen?

Volgens de end-of-life policy van Google, zijn Chromebooks voor vijf jaar verzekerd van ondersteuning & updates voor functies en beveiliging. Daarna zullen de systemen nog steeds werken maar zullen ze niet de reguliere updates krijgen.

Conclusie

Voor de juiste omstandigheden kunnen Chromebooks zeer productief zijn en geschikt voor bedrijven. Ze zijn veilig, kosten niet veel en over het algemeen gemakkelijk te gebruiken. Als je geen specifieke software nodig hebt die alleen op Windows of Mac werkt, is er geen enkele reden waarom je niet al je taken op een Chromebook kunt uitvoeren.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact