Faxapparaten kunnen de zwakke schakel zijn in de beveiliging van je bedrijf
Home » Nieuws » Faxapparaten kunnen de zwakke schakel zijn in de beveiliging van je bedrijf
Faxapparaten kunnen de zwakke schakel zijn in de beveiliging van je bedrijf

Faxapparaten kunnen de zwakke schakel zijn in de beveiliging van je bedrijf

29 augustus 2018

Beveiligingsonderzoekers van Check Point Software hebben ontdekt dat het mogelijk is om malware te verspreiden naar bedrijfsnetwerken met behulp van gewijzigde afbeeldingen die via faxapparaten worden verzonden.

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen op de DEF CON hackersconferentie van dit jaar in Las Vegas, waar zij waarschuwden dat miljoenen bedrijven mogelijk gevaar liepen vanwege het feit dat de meeste bedrijven vrij weinig doen om hun faxlijnen te beveiligen.

Multifunctionele apparaten

Veel faxapparaten zijn ook printers en kopieermachines. Dit betekent dat ze zijn verbonden met het interne netwerk van het bedrijf en een infectie zich gemakkelijk van het faxapparaat naar de rest van de systemen van een organisatie kan verspreiden.

De onderzoekers van Check Point hebben de kwetsbaarheden aangetoond met behulp van HP's populaire Officejet Pro all-in-one printers. De protocollen die door deze printers worden gebruikt, worden ook gebruikt in de fax- en multifunctionele printers van veel andere leveranciers en in online faxservices, wat betekent dat ze waarschijnlijk ook kwetsbaar zijn voor dezelfde aanvalsmethode. HP reageerde snel met een softwarepatch voor zijn printers.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd nog meer dan 45 miljoen faxmachines die wereldwijd 17 miljard faxen versturen. De verouderende technologie wordt nog steeds veel gebruikt in de gezondheidszorg, juridische sector, de banksector en de vastgoedsector, waar enorme hoeveelheden zeer gevoelige persoonlijke data worden opgeslagen.

Hoe bescherm je je faxapparaat?

De beste oplossing zou zijn om te stoppen met faxen. Is dat geen optie? Zorg dan dat je faxapparaten of multifunctionele printers in een gescheiden en beveiligd netwerk worden geplaatst. Dit maakt het een stuk lastiger voor malware om zich te verspreiden naar andere apparaten, applicaties en servers. Daarnaast wordt er aangeraden om regelmatig te controleren op beschikbare updates voor je faxapparaten.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact