Nummer één ransomware in 2019: WannaCry
Home » Nieuws » Nummer één ransomware in 2019: WannaCry
Nummer één ransomware in 2019: WannaCry

WannaCry was nummer één ransomware in 2019

14 januari 2020

Herinner jij de WannaCry ransomware uit 2017 nog die wereldwijd voor nachtmerries heeft gezorgd? Volgens Europol is het aantal slachtoffers van de WannaCry cyberaanval opgelopen tot 200.000 in ten minste 150 landen. Volgens Precise Security, een computerbeveiligingsbedrijf, doet deze ransomware het nog steeds goed.

Uit een recent rapport van Precise Security blijkt dat WannaCry de meest voorkomende ransomware-aanval was in 2019. Voor de degene die het niet weten, WannaCry is ransomware ontwikkeld voor het Microsoft Windows besturingssysteem en versleutelt alle bestanden op je apparaat. Vervolgens wordt er losgeld gevraagd om de versleuteling op te heffen. Het losgeld wordt in bitcoins opgeëist zodat het witwassen van de opbrengsten makkelijker is.

Ongeveer 23.56% van alle encryptie ransomware-aanvallen die het afgelopen jaar plaatsvonden, waren gebaseerd op WannaCry.

Het rapport vermeldt dat de WannaCry ransomware wereldwijd 4 miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt. Microsoft had het beveiligingslek hersteld maar veel mensen geven er niet om dat hun computer niet up-to-date is en daardoor kwetsbaar is voor aanvallen.

Spam- en phishing e-mails staan bovenaan de lijst van oorzaken voor deze ransomware infecties. Men denkt dat ongeveer 67% van de ransomware-aanvallen wordt veroorzaakt door deze spam e-mails.

Een gebrek aan security awareness blijkt de op een na meest voorkomende oorzaak met een aandeel van 36%. Het gebruik van zwakke wachtwoorden komt in de buurt met 30%. Andere redenen zijn slechte gebruikerspraktijken, kwaadaardige website-advertenties en clickbait.

Als preventieve maatregel wordt aanbevolen om je Windows apparaat samen met alle beveiligingsupdates up-to-date te houden.

Wil je zeker weten dat de apparaten binnen je organisatie up-to-date blijven? Door gebruik te maken van patchmanagement kun je je zorgen opzijzetten! Neem vrijblijvend contact op voor informatie of een offerte.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact