USB-C vs Thunderbolt 3: wat is het verschil?
Home » Nieuws » USB-C vs Thunderbolt 3: wat is het verschil?
USB-C vs Thunderbolt 3: wat is het verschil?

USB-C vs Thunderbolt 3: wat is het verschil?

18 december 2019

Nieuwere notebooks worden vaak uitgerust met een symmetrische USB poort. Bij oude USB poorten kun je de kabel maar op één manier in de poort stoppen, bij de nieuwe maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst. We hebben het over USB 3.1 en Thunderbolt 3. Ze lijken hetzelfde maar er zit wel degelijk verschil in deze twee.

Beide data overdrachtsprotocollen gebruiken dezelfde aansluiting, maar hun potentiële gebruik varieert. Het kan een uitdaging zijn om de verschillen tussen de twee aansluitingen te begrijpen en om te bepalen met welke je notebook is uitgerust.

Desondanks, zodra je het verschil begrijpt, kun je eenvoudig achterhalen welke poort welke is en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat is Thunderbolt 3?

Thunderbolt 3 is een gepatenteerd data- en video- overdrachtsprotocol ontwikkeld door Intel. Om het te gebruiken, moeten fabrikanten een certificering van Intel verwerven. Alleen niet iedere fabrikant wil dat.

Dat is jammer want Thunderbolt 3 is ongelooflijk snel. Het is veel sneller dan de huidige maximale snelheden voor USB. De beste versie van USB op het moment is USB 3.1 Gen 2, waarmee snelheden tot 10 Gigabit per seconde (Gbps) kunnen worden behaald. Dat is slechts een kwart van de maximale snelheid van Thunderbolt 3, met een maximale capaciteit van 40 Gbps.

Wat is het verschil tussen Thunderbolt 3 en USB 3.1?

Voordat we dieper ingaan op wat Thunderbolt 3 kan in vergelijking tot USB 3.1 bespreken we eerst de vorm. Thunderbolt 3 en USB 3.1 gebruiken beide de USB Type-C aansluiting en poort.

Om het verschil aan te duiden zijn Thunderbolt 3 poorten, kabels en apparaten meestal uitgerust met een pijl in de vorm van bliksem. De 'oude' USB poorten kunnen weliswaar ook over deze pijl beschikken, maar hierbij geeft het enkel aan dat de USB poort kleine apparaten zoals smartphones kan opladen. Zelfs wanneer de notebook is uitgeschakeld. Indien een USB Type C aansluiting Thunderbolt 3 is, wordt dit aangeduid door een pijl in de vorm van bliksem zoals in onderstaande afbeelding.

Belangrijk om te weten: een Thunderbolt 3 poort kan ook functioneren als een USB poort, maar een USB poort kan niet functioneren als Thunderbolt 3.

Thunderbolt 3 heeft een "fallback" optie, waarbij het, zodra het niet kan communiceren met een aangesloten apparaat als Thunderbolt eenheid, het USB protocol probeert. Bij gebruik van USB wordt de Thunderbolt 3 poort beperkt tot de USB snelheden van het aangesloten apparaat, niet de verbazingwekkende snelheden van Thunderbolt.

Thunderbolt snelheden betekent niet alleen dat je grote bestanden snel kunt verplaatsen naar een externe schijf. Je kunt bijvoorbeeld ook twee 4K schermen op 60Hz aansluiten via DisplayPort. USB 3.1 Gen 2 ondersteunt ook video in de zogenaamde "Alt Mode" waarbij je rechtstreeks verbinding kunt maken met een DisplayPort monitor (HDMI is ook mogelijk), maar de Alt Modus is een optionele functie die fabrikanten moeten inschakelen. Thunderbolt 3 ondersteunt video standaard.

Met Thunderbolt 3 kun je bovendien tot maximaal zes apparaten opeenvolgend aan je apparaat koppelen (daisy chaining). Dit betekent dat je apparaat 1 aansluit op de Thunderbolt 3 poort van je notebook, vervolgens apparaat 2 aansluit op apparaat 1, enzovoort. Voorwaarde: alle apparaten moeten Thunderbolt 3 gebruiken. Als je bijvoorbeeld een USB 3.1 apparaat als derde apparaat gebruikt, stopt de daisy chain op dat punt.

Houd er ook rekening mee dat je notebook de juiste resources nodig heeft om alle aangesloten Thunderbolt apparaten aan te kunnen. Daisy chaining wordt meestal gebruikt om meerdere monitoren aan te sluiten, maar het kan ook worden gebruikt om meerdere monitoren en externe harde schijven via een enkele Thunderbolt 3 poort te koppelen.

Tot slot ondersteunt Thunderbolt 3 PCIe apparaten zoals een externe grafische kaart (eGPU), daar waar USB 3.1 dat niet doet. Fabrikanten moeten deze optie wel ondersteunen voor hun notebooks, dit is geen standaard.

Wat is de toekomst van Thunderbolt 3?

Het is niet duidelijk of Intel van plan is om Thunderbolt te updaten naar versie 4, maar de toekomst voor Thunderbolt 3 is heel duidelijk. Intel's Thunderbolt protocol wordt samengevoegd met USB4.

USB4 heeft namelijk dezelfde maximale overdrachtssnelheid van 40 Gbps als Thunderbolt 3 en dezelfde mogelijkheden op gebied van video en daisy chaining. Grote kans dat Thunderbolt 3 verdwijnt zodra er USB4 apparaten worden uitgerold. Bedrijven kunnen dan namelijk apparaten maken die net zo geschikt zijn als Thunderbolt 3 zonder de licentie van Intel. De specificatie voor USB4 werd afgelopen zomer aangekondigd, met op USB4 gebaseerde producten die in 2020 of 2021 worden uitgerold.

Uiteindelijk zien we misschien wel een wereld waarin alleen USB4 met zijn Type C aansluiting superieur is en vrijwel alles via die poort kan worden aangesloten. Natuurlijk zal dat nog jaren duren. Fabrikanten zullen waarschijnlijk de standaard USB poorten op apparaten blijven gebruiken om oudere apparatuur te blijven ondersteunen zonder dat er adapters nodig zijn.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact