Google en Mozilla verwijderen bedrijfsnaam uit URL balk browser
Home » Nieuws » Google en Mozilla verwijderen bedrijfsnaam uit URL balk browser
Google en Mozilla verwijderen bedrijfsnaam uit URL balk browser

Google en Mozilla verwijderen bedrijfsnaam uit URL balk browser

19 augustus 2019

Vorig jaar verwijderde Apple de Extended Validation (EV) SSL certificaat indicatoren uit Safari op zowel iOS 12 als Mojave. Nu volgen Google en Mozilla het voorbeeld door de visuele EV indicatoren te verwijderen uit Chrome 77 en Firefox 70.

Wat zijn EV certificaten?

Er zijn meerdere soorten SSL certificaten te koppelen aan een website. Een EV certificaat is een certificaat met zichtbare bedrijfsgegevens. Bij dit certificaat is gecontroleerd of de aanvrager bestaat, en of het bedrijf en de aanvrager gerechtigd zijn om een certificaat voor dit domein aan te vragen. De bedrijfsnaam staat zichtbaar in de adresbalk van de browser. Deze certificaten zijn meestal het duurst, maar zorgen ook voor het hoogste vertrouwen bij bezoekers.

Waarom verwijderen Google en Mozilla de EV indicatoren uit hun browsers?

In een enquête van Google werd aan gebruikers van de Chrome- en Safari-browser gevraagd hoeveel ze een website vertrouwen zonder EV indicatoren. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de identiteitsindicatoren van de browser niet veel effect hebben op de keuze van gebruikers. Ongeveer 85 procent van de gebruikers vond niets vreemd aan een inlogpagina van Google met de neppe URL "accounts.google.com.amp.tinyurl.com".

Kijkende naar deze resultaten en eerder academisch werk, concludeerde het Google Security US team dat positieve beveiligingsindicatoren grotendeels ineffectief zijn. "As part of a series of data-driven changes to Chrome's security indicators, the Chrome Security UX team is announcing a change to the Extended Validation (EV) certificate indicator on certain websites starting in Chrome 77," schreef het team in een Google Groep. Een andere reden achter deze beslissing was dat de EV indicatoren waardevolle schermruimte in beslag nemen.

Beide browsers blijven de informatie weergeven als gebruikers op het slotje klikken. Toch zijn veel gebruikers het niet eens met de wijziging omdat een EV certificaat toch iets zegt over de aanvrager van het certificaat. Als je de website van je bank bezoekt, wil je toch graag in één oogopslag zien dat je met de juiste organisatie te maken hebt.

Voor iedereen die betrokken is bij zakelijke ICT toepassingen

Ben je wel eens betrokken bij zakelijke ICT toepassingen of gewoon geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit gebied?

Ontvang en lees dan één keer per maand de ICT nieuwsbrief om optimaal geïnformeerd te blijven.

akkoord icoon Je gaat akkoord met onze voorwaarden.

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | locosoft.nl | Disclaimer | Sitemap

Support Client

Mail Support

Contact