Scamware: Microsoft gaat het aanpakken

Nieuws

Op de hoogte blijven? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste Locosoft nieuws als eerste in uw mailbox.


Scamware: Microsoft gaat het aanpakken 01-02-2018

Het internet staat vol met advertenties voor applicaties die uw computer willen “opruimen” en “veel sneller zullen maken.” Deze programma’s bieden u eerst een gratis scan aan wat zal resulteren in duizenden “fouten” die uw computer langzaam maken. Onzin! Deze programma’s zijn verschrikkelijk en u heeft ze niet nodig. Ze maken het vaak alleen maar erger omdat ze zich gaan bemoeien met bijvoorbeeld drivers en het register.

 

Microsoft heeft een nieuw beleid voor Defender en andere beveiligingssoftware aangekondigd. Vanaf maart gaat Microsoft de zogenaamde ‘opschoonsoftware’ die gebruikers onder druk zet om een betaalde versie aan te schaffen, verwijderen. 

 

 

 

Microsoft meldt dat het een stijging heeft waargenomen in het aantal programma’s dat claimt een pc op verschillende fouten te controleren en vervolgens ‘alarmerende en dwingende’ mededelingen gebruikt om mensen zover te krijgen dat ze de betaalde versie aanschaffen. Het bedrijf zegt dat dit soort programma’s doorgaans in de categorie van cleaner of optimizer vallen en dat het problematisch is dat gebruikers hierdoor onnodige aankopen doen.

 

Vanaf 1 maart zullen beveiligingsproducten van Microsoft, zoals Defender, dergelijke programma’s automatisch detecteren en verwijderen. Dat doet het bedrijf door de evaluatiecriteria aan te passen waarmee de beveiligingssoftware vaststelt of er sprake is van ongewenste of kwaadaardige software. Het schrijft dat het in februari van vorig jaar al nieuwe eisen voor opschoonprogramma’s had geïntroduceerd, waardoor die moesten specificeren wat voor soort ‘fouten’ er waren gedetecteerd en niet zomaar een verzameling fouten zonder details konden weergeven.

 

Wellicht heeft de maatregel ook effect op tech support scams, waarin criminelen zich voordoen als Microsoft-medewerkers en slachtoffers ervan proberen te overtuigen dat er problemen zijn met hun computer.

 

Bron: Tweakers

Terug naar overzicht Terug naar vorige pagina

© 2018 Locosoft B.V. Alle rechten voorbehouden | www.locosoft.nl